De belangrijkste elementen die en citrusboom nodig heeft, zijn stikstof, fosfor en kalium. Deze staan ook wel bekend als NPK. Daarnaast heeft de citrusboom ook grote hoeveelheden calcium en magnesium nodig. In dit artikel vertellen we waarom de citrusboom stikstof, fosfor, kalium, calcium en magnesium nodig heeft, en op welke momenten welke dosis nodig is voor de optimale groei van de citrusboom.
Plantenvoeding voor citrusbomen
Er inmiddels zijn enorm veel soorten plantenvoeding te koop, waardoor het moeilijk is om te bepalen welke geschikt is voor een citrusboom. Er zijn gelukkig een aantal eigenschappen die de ene soort plantenvoeding meer geschikt maken voor een citrusboom dan een andere soort plantenvoeding.
Bij het kiezen van plantenvoeding voor een citrusboom is het allereerst belangrijk om te kijken naar de voedingswaarde van de plantenvoeding. Citrusbomen hebben vooral veel stikstof nodig en veel minder van andere voedingsstoffen, zoals fosfor en kalium. Het is daarom aan te raden om een plantenvoeding te kiezen die meer dan 5% stikstof (N) bevat, die minder dan 2% fosfor (P) bevat en die minder dan 4% kalium (K) bevat. Op die manier voorkom je vooral dat de citrusboom problemen gaat vertonen door een te grote hoeveelheid fosfor in de grond.
Verder is het aan te raden om een organische plantenvoeding te kiezen, die geschikt is voor de biologische landbouw. Organische plantenvoeding wordt gemaakt van plantenresten, dierlijke afvalproducten en/of van natuurlijke gesteente. Hierdoor bevat organische plantenvoeding niet alleen stikstof, fosfor en kalium, maar ook micronutriënten, zoals ijzer en zink. Een plantenvoeding die (onder andere) gemaakt is van plantenresten bevat vaak ook nog eens natuurlijke plantenhormonen en humuszuren, die de groei van een citrusboom op een natuurlijke manier en boost kunnen geven. Over het algemeen groeien citrusbomen die organische plantenvoeding krijgen dan ook beter dan citrusbomen die bemest worden met kunstmest.
Als laatste is het aan te raden om, als het even kan, voor een vloeibare plantenvoeding te kiezen. Onderzoek heeft namelijk laten zien dat citrusbomen vloeibare plantenvoeding veel beter op nemen dan plantenvoeding in de vorm van korrels of poeder.
Hieronder hebben we een lijst gemaakt van organische plantenvoeding met een hoog stikstof gehalte en een lager fosfor en kalium gehalte:
- BAC Organic Grow : Deze vloeibare, plantaardige plantenvoeding heeft een NPK van 7-2-3. Naast veel stikstof bevat deze plantenvoeding ook micronutriënten, zoals ijzer, koper, magnesium, calcium en zink. Dit product is veganistisch.
- BioBizz Fish Mix : Deze vloeibare, organische plantenvoeding heeft een NPK van 5-1-4. Ondanks dat deze plantenvoeding een goede NPK waarde heeft voor citrusbomen, is deze plantenvoeding minder geschikt voor citrusbomen die binnen staan. De plantenvoeding is onder andere gemaakt van visafval, waardoor het nogal sterk ruikt. Voor zover bekend is deze plantenvoeding niet veganistisch.
- Biota Groene Planten : Deze vloeibare, plantaardige plantenvoeding heeft een NPK van 6-2-3. Deze plantenvoeding is veganistisch.
- Cellmax Bio 8-2-2 : Deze vloeibare, plantaardige plantenvoeding heeft een NPK van 8-2-2. Volgens de makers van dit product bevat deze plantenvoeding weinig zouten, waardoor deze uitermate geschikt is voor de wortels van citrusbomen, die erg gevoelig zijn voor een teveel aan zout in de bodem. Deze plantenvoeding is veganistisch.
- DCM Kamerplanten Bio : Deze vloeibare, organische plantenvoeding heeft een NPK waarde van 5-0-3, waardoor hij zeer geschikt is voor citrusbomen. Wat deze plantenvoeding extra aantrekkelijk maakt voor citrusbomen is de toevoeging van Bacillus bacteriën, want uit onderzoek is gebleken dat deze goede bodembacteriën citrusbomen weerbaarder maken tegen verschillende ziektes. Voor zover bekend is deze plantenvoeding niet veganistisch.
- DCM Groenten & Kruiden Bio : Deze vloeibare, organische plantenvoeding heeft een NPK waarde van 5-0-3. Hierdoor helpt deze plantenvoeding om het stikstofgehalte van de grond hoog te houden, zonder dat er te veel fosfor in de bodem terecht komt. Net als de Kamerplanten variant bevat de Groenten & Kruiden meststof van DCM ook extra Bacillus bacteriën en plantaardige groeistimulatoren, waardoor het vermoeden bestaat dat het eigenlijk om hetzelfde product gaat. Voor zover bekend is deze plantenvoeding niet veganistisch.
- GreenSoil GreenNitro : Deze vloeibare, organische plantenvoeding heeft een NPK waarde van 9-0-0. Wanneer de citrusboom vooral extra stikstof nodig heeft, is deze plantenvoeding ideaal. Voor zover bekend is deze plantenvoeding niet veganistisch.
- Organifer Amino Power : Deze vloeibare, organische plantenvoeding heeft een NPK van 9-0-0. Hierdoor is deze plantenvoeding zeer geschikt om extra stikstof aan de bodem toe te voegen, zonder dat het fosfor en kalium gehalte van de grond verhoogd wordt. Voor zover bekend is deze plantenvoeding niet veganistisch.
- Plagron Vita Start : Deze vloeibare, organisch gecertificeerde plantenvoeding heeft een NPK van 6-0-3. Deze plantenvoeding wordt normaal als bladvoeding voor stekjes en zaailingen gebruikt, maar voor citrusbomen is deze plantenvoeding ook ideaal om op de grond te gieten. Voor zover bekend is deze plantenvoeding niet veganistisch.
De beste manier om organische, vloeibare plantenvoeding aan een citrusboom te geven, is om het door het water te mengen dat je aan de citrusboom geeft. Zolang je geen kunstmest gebruikt met zeer hoge concentraties voedingsstoffen, kan het geen kwaad om de plantenvoeding iets minder te verdunnen dan op de verpakking staat. Mocht de vloeibare plantenvoeding voor het verdunnen een dikke, stroperige consistentie hebben, die ook na het verdunnen nog steeds niet erg vloeibaar is, dan kun je de dosis eventueel over twee of meer waterbeurten verdelen. Op die manier krijgt de citrusboom de juiste hoeveelheid voedingsstoffen, maar niet te veel water.
Hoeveel stikstof, fosfor en kalium
De hoeveelheid voedingsstoffen die een citrusboom nodig heeft, hangt af van de leeftijd en van de soort. Hieronder hebben we per leeftijdscategorie voor grapefruit en pomelo bomen, citroen of limoen bomen, en voor overige citrusbomen op geschreven hoeveel pure stikstof, fosfor en kalium een citrusboom meestal nodig heeft. Bij aankoop is een citrusboom meestal 1 tot 2 jaar oud, tenzij er heel uitdrukkelijk is aangegeven dat het om een wat oudere citrusboom gaat. Om ervoor te zorgen dat een citrusboom een goed stel wortels en een volle kroon vol gezonde bladeren ontwikkeld, is het aan te raden om een pas gekochte citrusboom te behandelen als een 1 jarige citrusboom.
Hou er rekening mee dat de hoeveelheden stikstof, fosfor en kalium in pure grammen zijn op geschreven. Dit hebben we gedaan, omdat het percentage stikstof, fosfor en kalium van verschillende soorten plantenvoeding sterk kan verschillen. Stel dat een verpakking plantenvoeding 5% stikstof bevat, dan zul je van deze plantenvoeding 200 gram moeten geven om op 10 gram pure stikstof uit te komen. Van een verpakking met 20% stikstof zou je in dit voorbeeld maar 50 gram moeten geven om aan 10 gram pure stikstof te komen.
Plantenvoeding voor grapefruitbomen en pomelobomen
Let er bij de informatie in de uitklaptabel hieronder goed op dat de hoeveelheid stikstof meestal per 14 dagen, kalium per maand (30 dagen) en fosfor per jaar is gegeven. Hou er ook rekening mee dat de hoeveelheden in de uitklaptabel bedoeld zijn voor citrusbomen die voldoende licht krijgen en in grote plantenbakken staan met veel drainage gaten en die gevuld zijn met zeer poreuze grond, die voor de helft uit zand bestaat.
GRAPEFRUIT OF POMELO - 1 JAAR OUD
STIKSTOF - Een grapefruit of pomelo citrusboom van één jaar oud heeft totaal 70 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door
elke 14 dagen ongeveer 3 gram pure stikstof.
FOSFOR - Een grapefruit of pomelo citrusboom van één jaar oud heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
KALIUM - Een grapefruit of pomelo citrusboom van één jaar oud heeft totaal 70 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de
lente en zomer elke maand 12 gram pure kalium.
GRAPEFRUIT OF POMELO - 2 JAAR OUD
STIKSTOF - Een grapefruit of pomelo citrusboom van twee jaar oud heeft totaal 135 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar
door elke 14 dagen ongeveer 5 gram pure stikstof.
FOSFOR - Een grapefruit of pomelo citrusboom van twee jaar oud heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
KALIUM - Een grapefruit of pomelo citrusboom van twee jaar oud heeft totaal 135 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de
lente en zomer elke maand 22 gram pure kalium.
GRAPEFRUIT OF POMELO - 3 JAAR OUD
STIKSTOF - Een grapefruit of pomelo citrusboom van drie jaar oud heeft totaal 205 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar
door elke 14 dagen ongeveer 8 gram pure stikstof.
FOSFOR - Een grapefruit of pomelo citrusboom van drie jaar oud heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
KALIUM - Een grapefruit of pomelo citrusboom van drie jaar oud heeft totaal 205 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de
lente en zomer elke maand 34 gram pure kalium.
GRAPEFRUIT OF POMELO - 4 OF OUDER MET EEN KROON OPPERVLAKTE VAN MAXIMAAL 80 CM² GROOT
STIKSTOF - Een grapefruit of pomelo citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm², heeft tussen de 60 en 115 gram pure stikstof per jaar
nodig.
In de winter geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 2 tot 3 gram pure stikstof. In de lente en zomer geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 4 tot 8
gram pure stikstof. In de herfst geef je deze citrusboom geen stikstof.
FOSFOR - Een grapefruit of pomelo citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm² heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
KALIUM - Een grapefruit of pomelo citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm² heeft totaal 48 tot 92 gram pure kalium per jaar nodig. Om de
conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 8 tot 15 gram pure kalium.
Citrusbomen die het hele jaar door buiten staan kunnen in de herfst en winter beter geen plantenvoeding krijgen. Geef daarom in de lente en zomer de dubbele hoeveelheid en de herfst en winter
niets.
GRAPEFRUIT OF POMELO - VIER JAAR OF OUDER MET EEN KROON OPPERVLAKTE VAN MEER DAN 80 CM² GROOT
STIKSTOF - Een grapefruit of pomelo citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm², heeft tussen de 60 en 115 gram pure stikstof per jaar nodig. In
de winter geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 5 tot 7 gram pure stikstof. In de lente en zomer geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 11 tot 15 gram
pure stikstof. In de herfst geef je deze citrusboom geen stikstof.
FOSFOR - Een grapefruit of pomelo citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm² heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
KALIUM - Een grapefruit of pomelo citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm² heeft totaal 136 tot 184 gram pure kalium per jaar nodig. Om de
conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 23 tot 31 gram pure kalium.
Citrusbomen die het hele jaar door buiten staan kunnen in de herfst en winter beter geen plantenvoeding krijgen. Geef daarom in de lente en zomer de dubbele hoeveelheid en de herfst en winter
niets.
Plantenvoeding voor Citroenbomen en limoenbomen
Let er bij de informatie in de uitklaptabel hieronder goed op dat de hoeveelheid stikstof meestal per 14 dagen, kalium per maand (30 dagen) en fosfor per jaar is gegeven. Hou er ook rekening mee dat de hoeveelheden in de uitklaptabel bedoeld zijn voor citrusbomen die voldoende licht krijgen en in grote plantenbakken staan met veel drainage gaten en die gevuld zijn met zeer poreuze grond, die voor de helft uit zand bestaat.
CITROEN OF LIMOEN - ÉÉN JAAR OUD
STIKSTOF - Een citroenboom of limoenboom van één jaar oud heeft totaal 135 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke
14 dagen ongeveer 5 gram pure stikstof.
FOSFOR - Een citroenboom of limoenboom van één jaar oud heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
KALIUM - Een citroenboom of limoenboom van één jaar oud heeft totaal 135 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en
zomer elke maand 22 gram pure kalium.
CITROEN OF LIMOEN - TWEE JAAR OUD
STIKSTOF - Een citroenboom of limoenboom van drie jaar oud heeft totaal 275 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door
elke 14 dagen ongeveer 10 gram pure stikstof.
FOSFOR - Een citroenboom of limoenboom van twee jaar oud heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
KALIUM - Een citroenboom of limoenboom van twee jaar oud heeft totaal 275 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en
zomer elke maand 46 gram pure kalium.
CITROEN OF LIMOEN - DRIE JAAR OUD
STIKSTOF Een citroenboom of limoenboom van drie jaar oud heeft totaal 410 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke
14 dagen ongeveer 16 gram pure stikstof.
FOSFOR - Een citroenboom of limoenboom van drie jaar oud heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
KALIUM - Een citroenboom of limoenboom van twee jaar oud heeft totaal 410 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en
zomer elke maand 68 gram pure kalium.
CITROEN OF LIMOEN - VIER JAAR OF OUDER MET EEN KROON OPPERVLAKTE VAN MAXIMAAL 80 CM² GROOT
STIKSTOF - Een citroenboom of limoenboom van ouder vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm², heeft tussen de 130 en 255 gram pure stikstof per jaar nodig. In de
winter geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 4 tot 8 gram pure stikstof. In de lente en zomer geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 8 tot 16 gram
pure stikstof. In de herfst geef je deze citrusboom geen stikstof.
FOSFOR - Een citroenboom of limoenboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm² heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
KALIUM - Een citroenboom of limoenboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm² heeft totaal 104 tot 204 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie
van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 17 tot 34 gram pure kalium.
Citrusbomen die het hele jaar door buiten staan kunnen in de herfst en winter beter geen plantenvoeding krijgen. Geef daarom in de lente en zomer de dubbele hoeveelheid en de herfst en winter
niets.
CITROEN OF LIMOEN - VIER JAAR OF OUDER MET EEN KROON OPPERVLAKTE VAN MEER DAN 80 CM² GROOT
STIKSTOF - Een citroenboom of limoenboom van ouder vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm², heeft tussen de 375 en 500 gram pure stikstof per jaar nodig. In de
winter geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 11 tot 15 gram pure stikstof. In de lente en zomer geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 24 tot 32 gram
pure stikstof. In de herfst geef je deze citrusboom geen stikstof.
FOSFOR - Een citroenboom of limoenboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm² heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
KALIUM Een citroenboom of limoenboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm² heeft totaal 300 tot 400 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van
de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 50 tot 83 gram pure kalium.
Citrusbomen die het hele jaar door buiten staan kunnen in de herfst en winter beter geen plantenvoeding krijgen. Geef daarom in de lente en zomer de dubbele hoeveelheid en de herfst en winter
niets.
Plantenvoeding voor overige citrusbomen
Let er bij de informatie in de uitklaptabel hieronder goed op dat de hoeveelheid stikstof meestal per 14 dagen, kalium per maand (30 dagen) en fosfor per jaar is gegeven. Hou er ook rekening mee dat de hoeveelheden in de uitklaptabel bedoeld zijn voor citrusbomen die voldoende licht krijgen en in grote plantenbakken staan met veel drainage gaten en die gevuld zijn met zeer poreuze grond, die voor de helft uit zand bestaat.
OVERIGE CITRUSBOMEN - ÉÉN JAAR OUD
STIKSTOF - Een citrusboom van één jaar oud heeft totaal 103 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke 14 dagen
ongeveer 4 gram pure stikstof nodig.
FOSFOR - Een citrusboom van één jaar oud heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
KALIUM - Een citrusboom van één jaar oud heeft totaal 103 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke
maand 17 gram pure kalium.
OVERIGE CITRUSBOMEN - TWEE JAAR OUD
STIKSTOF - Een citrusboom van twee jaar oud heeft totaal 205 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke 14 dagen
ongeveer 8 gram pure stikstof nodig.
FOSFOR - Een citrusboom van twee jaar oud heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
KALIUM Een citrusboom van twee jaar oud heeft totaal 205 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand
34 gram pure kalium.
OVERIGE CITRUSBOMEN - DRIE JAAR OUD
STIKSTOF - Een citrusboom van drie jaar oud heeft totaal 308 gram pure stikstof per jaar nodig. Om de groei te stimuleren geef je de citrusboom het hele jaar door elke 14 dagen
ongeveer 12 gram pure stikstof.
FOSFOR Een citrusboom van drie jaar oud heeft 10 gram pure fosfor per jaar nodig.
KALIUM Een citrusboom van drie jaar oud heeft totaal 308 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand
51 gram pure kalium.
OVERIGE CITRUSBOMEN - VIER JAAR OF OUDER MET EEN KROON OPPERVLAKTE VAN MAXIMAAL 80 CM² GROOT
STIKSTOF - Een citrusboom van ouder vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm², heeft tussen de 115 en 230 gram pure stikstof per jaar nodig. In de winter geef je
deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 3 tot 7 gram pure stikstof. In de lente en zomer geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 7 tot 15 gram pure stikstof. In de
herfst geef je deze citrusboom geen stikstof.
FOSFOR - Een citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm² heeft 7 gram pure fosfor per jaar nodig.
KALIUM - Een citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm² heeft totaal 92 tot 184 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom
optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 15 tot 31 gram pure kalium.
Citrusbomen die het hele jaar door buiten staan kunnen in de herfst en winter beter geen plantenvoeding krijgen. Geef daarom in de lente en zomer de dubbele hoeveelheid en de herfst en winter
niets.
OVERIGE CITRUSBOMEN - VIER JAAR OF OUDER MET EEN KROON OPPERVLAKTE VAN MEER DAN 80 CM² GROOT
STIKSTOF - Een citrusboom van ouder vier jaar, met een kroon oppervlakte van maximaal 80 cm², heeft tussen de 340 en 455 gram pure stikstof per jaar nodig. In de winter geef je
deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 10 tot 14 gram pure stikstof. In de lente en zomer geef je deze citrusboom elke 14 dagen ongeveer 22 tot 30 gram pure stikstof. In
de herfst geef je deze citrusboom geen stikstof.
FOSFOR - Een citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm² heeft 7 gram pure fosfor per jaar nodig.
KALIUM Een citrusboom van ouder dan vier jaar, met een kroon oppervlakte van minimaal 80 cm² heeft totaal 272 tot 364 gram pure kalium per jaar nodig. Om de conditie van de citrusboom
optimaal te houden geef je in de lente en zomer elke maand 45 tot 60 gram pure kalium.
Citrusbomen die het hele jaar door buiten staan kunnen in de herfst en winter beter geen plantenvoeding krijgen. Geef daarom in de lente en zomer de dubbele hoeveelheid en de herfst en winter
niets.
Bereken hoeveel gram plantenvoeding op basis van NPK waarde
Zoals eerder aangegeven hebben we in de lijst hierboven aangegeven hoeveel gram pure stikstof, fosfor en kalium een citrusboom nodig heeft. De hoeveelheid stikstof, fosfor en kalium in plantenvoeding verschilt per product. Op de verpakking van plantenvoeding staat hoeveel procent stikstof, fosfor en kalium het specifieke product bevat. Meestal staat worden hiervoor de letters NPK gebruikt, gevolgd door drie cijfers. Het eerste cijfer geeft aan hoeveel procent stikstof (N) het product bevat, het tweede cijfer geeft aan hoeveel procent fosfor (P) het product bevat, en het derde cijfer geeft aan hoeveel procent kalium (K) het product bevat.
Om uit te rekenen hoeveel bemesting je moet geven kun je de volgende som gebruiken: aantal gram plantenvoeding nodig = ((aantal grammen pure N, P of K) * 100) / procent N, P of K in plantenvoeding. Ook kun je de tool hieronder gebruiken om te berekenen hoeveel plantenvoeding je nodig hebt. Om dit te doen vul je eerst in hoeveel gram pure stikstof, fosfor en kalium je wilt geven en daarna hoeveel procent stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) de plantenvoeding bevat. Gebruik alleen hele cijfers en zorg dat er geen nul voor het getal staat, anders komen er verkeerde waardes uit! Wanneer je daarna op “berekenen” klikt, dan wordt er aangegeven hoeveel gram je van de plantenvoeding moet geven om zo dicht mogelijk bij de gevraagde dosis te komen. Ook staat er hoeveel stikstof, fosfor en kalium er teveel of te weinig wordt gegeven. Wanneer er minder dan het gevraagd aantal grammen wordt gegeven staat er een positief getal, en wanneer er teveel wordt gegeven, dan staat er een negatief getal.
Bij de berekeningen hierboven gaan we uit van grammen plantenvoeding. Wanneer je vloeibare plantenvoeding gebruikt, dan geef je dit meestal in milliliters. Meestal weegt 100 milliliter vloeibare plantenvoeding ongeveer 100 gram, waardoor je het woord “grammen” kan inwisselen voor het woord “milliliters”. Om er helemaal zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheid vloeibare plantenvoeding geeft, kun je eventueel nog kijken hoeveel 100 milliliter plantenvoeding weegt. Dit is vooral aan te raden wanneer je met kunstmest werkt met hoge percentages stikstof, fosfor of kalium. Organische plantenvoeding bevat vrijwel altijd minder dan 10% stikstof, fosfor en kalium, waardoor de kans op problemen doordat dat je zo veel of zo weinig plantenvoeding geeft doordat 100 milliliter plantenvoeding niet exact 100 gram weegt verwaarloosbaar is.
Hoeveel gram stikstof wil je de plant deze keer geven?
Hoeveel gram fosfor wil je de plant deze keer geven ?
Hoeveel gram kalium wil je de plant deze keer geven ?
Je wilt een dosis plantenvoeding geven waarin gram stikstof, gram fosfor en gram kalium zit.
Hoeveel procent stikstof bevat de plantenvoeding?
Hoeveel procent fosfor bevat de plantenvoeding?
Hoeveel procent kalium bevat de plantenvoeding?
De plantenvoeding bevat % stikstof, % fosfor en % kalium.
Vragen en opmerkingen
Het kweken van citrusbomen gaat meestal goed, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over jouw citrusboom, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus gastenboek. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.
BRONNEN EN VERDER LEZEN
- Alva, A. K., Mattos Jr, D., & Quaggio, J. A. (2008). Advances in nitrogen fertigation of citrus. Journal of Crop Improvement, 22(1), 121-146.
- Alva, A. K., Paramasivam, S., Graham, W. D., & Wheaton, T. A. (2003). Best nitrogen and irrigation management practices for citrus production in sandy soils. Water, Air, and Soil Pollution, 143(1-4), 139-154.
- Alva, A. K., Mattos Jr, D., Paramasivam, S., Patil, B., Dou, H., & Sajwan, K. S. (2006). Potassium management for optimizing citrus production and quality. International Journal of Fruit Science, 6(1), 3-43.
- Alva, A. K., Paramasivam, S., Fares, A., Obreza, T. A., & Schumann, A. W. (2006). Nitrogen best management practice for citrus trees: II. Nitrogen fate, transport, and components of N budget. Scientia Horticulturae, 109(3), 223-233.
- Alva, A. K., Paramasivam, S., Obreza, T. A., & Schumann, A. W. (2006). Nitrogen best management practice for citrus trees: I. Fruit yield, quality, and leaf nutritional status. Scientia horticulturae, 107(3), 233-244.
- Anderson, C. A. (1968). Effects of gypsum as a source of calcium and sulfur on tree growth, yields, and quality of citrus. Fla State Hort Soc Proc.
- Ashraf, M. Y., Yaqub, M., Akhtar, J., Khan, M. A., Khan, M. A., & Ebert, G. (2012). Control of excessive fruit drop and improvement in yield and juice quality of Kinnow (Citrus deliciosa x Citrus nobilis) through nutrient management. Pak. J. Bot, 44, 259-265.
- Bernardi, A. C. D. C., Carmello, Q. A. D. C., Carvalho, S. A. D., Machado, E. C., Medina, C. L., Gomes, M. D. M. D. A., & Lima, D. M. (2015). Nitrogen, phosphorus and potassium fertilization interactions on the photosynthesis of containerized citrus nursery trees. Journal of plant nutrition, 38(12), 1902-1912.
- Bhagat, S., Thakur, A., & Dhaliwal, H. S. (2013). Organic amendments influence growth, buddability and budding success in rough lemon (Citrus jambhiri Lush.). Biological agriculture & horticulture, 29(1), 46-57.
- Bitcover, E. H., & Wander, I. W. (1950). Some observations on nitrite formation and the absorption of nitrogen by citrus. Plant physiology, 25(3), 461.
- Boman, B. J. (2001). Foliar nutrient sprays influence yield and size of'Valencia'orange. In Proceedings of the... annual meeting of the Florida State Horticultural Society. Florida State Horticultural Society.
- Boman, B. J. (2002). KNO3 foliar application to ‘Sunburst’tangerine. In Proceedings of the Florida State Horticultural Society (Vol. 115, pp. 6-9).
- Boman, B. J., & Hebb, J. W. (1998). Post bloom and summer foliar K effects on grapefruit size. In Proceedings-Florida State Horticultural Society (Vol. 111, pp. 128-134). FLORIDA STATE HORTICULTURAL SOCIETY.
- Bondada, B. R., Syvertsen, J. P., & Albrigo, L. G. (2001). Urea nitrogen uptake by citrus leaves. HortScience, 36(6), 1061-1065.
- Bru, R., Cantó, R., & Ricarte, B. (2003). Modelling nitrogen dynamics in citrus trees. Mathematical and Computer Modelling, 38(10), 975-987.
- Caballero, F., García-Sánchez, F., Gimeno, V., Syvertsen, J. P., Martínez, V., & Rubio, F. (2013). High-affinity potassium uptake in seedlings of two citrus rootstocks carrizo citrange ('citrus sinensis'[L.] Osb. x'Poncirus trifoliata'[L.] Raf.) And cleopatra mandarin ('Citrus reshni'hort. Ex tanaka). Australian Journal of Crop Science, 7(5), 538.
- Castle, W. S., & Rouse, R. E. (1990). Total mineral content of Florida citrus nursery plants. In Proceedings of the Florida State Horticultural Society (Vol. 103, pp. 42-44).
- Chapman, H., Brown, S., & Rayner, D. (1947). Effects of potash deficiency and excess on orange trees. Hilgardia, 17(19), 619-650.
- Chapman, H., & Brown, S. (1941). The effects of sulfur deficiency on citrus. Hilgardia, 14(4), 183-201.
- Dasberg, S., Bielorai, H., & Erner, J. (1983). Nitrogen fertigation of Shamouti oranges. Plant and Soil, 75(1), 41-49.
- Dasberg, S. (1987). Nitrogen fertilization in citrus orchards. In Plant and Soil Interfaces and Interactions (pp. 1-9). Springer, Dordrecht.
- Dasberg, S., Bar-Akiva, A., Spazisky, S., & Cohen, A. (1988). Fertigation versus broadcasting in an orange grove. Fertilizer research, 15(2), 147-154.
- Dong, T., Xia, R., Xiao, Z., Wang, P., & Song, W. (2009). Effect of pre-harvest application of calcium and boron on dietary fibre, hydrolases and ultrastructure in ‘Cara Cara’navel orange (Citrus sinensis L. Osbeck) fruit. Scientia horticulturae, 121(3), 272-277.
- Dou, H., & Alva, A. K. (1998). Nitrogen uptake and growth of two citrus rootstock seedlings in a sandy soil receiving different controlled-release fertilizer sources. Biology and fertility of soils, 26(3), 169-172.
- Dubey, A. K., & Yadav, D. S. (2003). Response of khasi mandarin (Citrus reticulata blanco) to organic versus inorganic fertillzation. Indian Journal of Agricultural Research, 37(3), 214-218.
- Elhassan, A. A., El-Tilib, A. M., Ibrahim, H. S., Hashim, A. A., & Awadelkarim, A. H. (2011). Response of foster grapefruit (Citrusparadisi Macf.) to organic and inorganic fertilization in central Sudan. Annals of Agricultural Sciences, 56(1), 37-41.
- El-Tanany, M. M., & Shama, M. A. M. M. (2011). Effect of foliar application with potassium, calcium and magnesium on yield, fruit quality and mineral composition of Washington navel orange trees. Alexandria Science Exchange Journal, 32(1), 65-75.
- El-Wakeel, H., & Mansour, N. (2014). Fertilizing young navel orange trees with sulfur and wood ash as a source of sustainable agriculture. J Hortic Sci Biotechnol, 6, 50-58.
- Erner, Y., Artzi, B., Tagari, E., & Hamou, M. (2005). Potassium affects citrus tree performance. The Volcani Center, Institute of Horticulture, Department of Fruit Trees.
- Feigenbaum, S., Bielorai, H., Erner, Y., & Dasberg, S. (1987). The fate of 15 N labeled nitrogen applied to mature citrus trees. Plant and Soil, 97(2), 179-187.
- Graham, J. H., Duncan, L. W., & Eissenstat, D. M. (1997). Carbohydrate allocation patterns in citrus genotypes as affected by phosphorus nutrition, mycorrhizal colonization and mycorrhizal dependency. The New Phytologist, 135(2), 335-343.
- Guodong, L., David, S., & Gary, K. E. (2012). How to convert liquid fertilizer into dry fertilizer in fertigation for commercial vegetable and fruit crop production. University of Florida publication.
- Jackson, L. K., & Davies, F. S. (1985). Mulches and slow-release fertilizers in a citrus young tree care program. In Proceedings of the... annual meeting of the Florida State Horticulture Society (USA).
- Jifon, J. L., Syvertsen, J. P., & Whaley, E. (2005). Growth environment and leaf anatomy affect nondestructive estimates of chlorophyll and nitrogen in Citrus sp. leaves. Journal of the American Society for Horticultural Science, 130(2), 152-158.
- Kadyampakeni, D. M., Morgan, K. T., Nkedi-Kizza, P., & Kasozi, G. N. (2015). Nutrient Management Options for Florida Citrus: A Review of NPK Application and Analytical Methods. Journal of plant nutrition, 38(4), 568-583.
- Kadyampakeni, D. M., Morgan, K. T., Mahmoud, K., Schumann, A., & Nkedi-Kizza, P. (2014). Phosphorus and potassium distribution and adsorption on two Florida sandy soils. Soil Science Society of America Journal, 78(1), 325-334.
- Kato, T. (1986). Nitrogen metabolism and utilization in citrus. Horticultural reviews, 8, 181-216.
- Kato, T., Kubota, S., & Bambang, S. (1982). Uptake of 15N-nitrate by citrus trees in winter and repartitioning in spring. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science, 50(4), 421-426.
- Kazi, S. S., Ismail, S., & Joshi, K. G. (2012). Effect of multi-micronutrient on yield and quality attributes of the sweet orange. African Journal of Agricultural Research, 7(29), 4118-4123.
- Koo, R. C. J. (1980). Results of citrus fertigation studies. In Proceedings of the Florida State Horticultural Society (Vol. 93, pp. 33-36).
- Lavon, R., Goldschmidt, E. E., Salomon, R., & Frank, A. (1995). Effect of potassium, magnesium, and calcium deficiencies on carbohydrate pools and metabolism in citrus leaves. Journal of the American Society for Horticultural Science, 120(1), 54-58.
- Lea-Cox, J. D., & Syvertsen, J. P. (1996). How nitrogen supply affects growth and nitrogen uptake, use efficiency, and loss from citrus seedlings. Journal of the American Society for Horticultural Science, 121(1), 105-114.
- Legaz, F., Primo-Millo, E., Primo-Yufera, E., Gil, C., & Rubio, J. L. (1982). Nitrogen fertilization in citrus, 1: absorption and distribution in calamondin trees (Citrus mitis Bl.) during flowering, fruit set and initial fruit development periods. Plant and Soil (Netherlands).
- Lovatt, C. J. (1999). Timing citrus and avocado foliar nutrient applications to increase fruit set and size. HortTechnology, 9(4), 607-612.
- Mann, K. K., Waldo, L. J., Hostler, K., Mann, R. S., & Schumann, A. W. (2010, December). Estimating Relative Nutrient Uptake by Mature Citrus Trees in Field Conditions. In Proceedings of the Florida State Horticultural Society (Vol. 123, pp. 67-73).
- Mattos Jr, D., Quaggio, J. A., Cantarella, H., & Alva, A. K. (2003). Nutrient content of biomass components of Hamlin sweet orange trees. Scientia Agricola, 60(1), 155-160.
- Mattos Jr, D., Quaggio, J. A., Cantarella, H., Alva, A. K., & Graetz, D. A. (2006). Response of young citrus trees on selected rootstocks to nitrogen, phosphorus, and potassium fertilization. Journal of plant nutrition, 29(8), 1371-1385.
- Maust, B. E., & Williamson, J. G. (1994). Nitrogen nutrition of containerized citrus nursery plants. Journal of the American Society for Horticultural Science, 119(2), 195-201.
- Mattos, J., Yamane, D. R., Boaretto, R. M., Zambrosi, F. C. B., & Quaggio, J. A. (2010). Root development of young citrus trees in soil fertilized with phosphorus. In Proceedings of the 19th World Congress of Soil Science: Soil solutions for a changing world, Brisbane, Australia, 1-6 August 2010. Symposium 2.3. 1 The soil-root interface (pp. 116-119). International Union of Soil Sciences (IUSS), c/o Institut für Bodenforschung, Universität für Bodenkultur.
- Martínez-Alcántara, B., Martínez-Cuenca, M. R., Bermejo, A., Legaz, F., & Quiñones, A. (2016). Liquid organic fertilizers for sustainable agriculture: Nutrient uptake of organic versus mineral fertilizers in citrus trees. PloS one, 11(10), e0161619.
- Martínez-Alcántara, B., Quiñones, A., Primo-Millo, E., & Legaz, F. (2012). Seasonal changes in nitrate uptake efficiency in young potted citrus trees. Journal of Agricultural Science, 4(8), 11.
- Medhi, B. K., Saikia, A. J., Bora, S. C., Hazarika, T. K., & Barbora, A. C. (2007). Integrated use of concentrated organic manures, bio-fertilizers and inorganic npk on yield, quality and nutrient content of khasi mandarin (Citrus reticulata blanco.). Indian Journal of Agricultural Research, 41(4), 235-241.
- Morgan, K. T., Wheaton, T. A., Castle, W. S., & Parsons, L. R. (2009). Response of young and maturing citrus trees grown on a sandy soil to irrigation scheduling, nitrogen fertilizer rate, and nitrogen application method. HortScience, 44(1), 145-150.
- Moss, G. I., & Higgins, M. L. (1974). Magnesium influences on the fruit quality of sweet orange (Citrus sinensis L. Osbeck). Plant and Soil, 41(1), 103-112.
- Obreza, T. A. (1995). Soil CaCO~ 3 Concentration Affects Growth of Young Grapefruit Trees on Swingle Citrumelo Rootstock. In PROCEEDINGS-FLORIDA STATE HORTICULTURAL SOCIETY (Vol. 108, pp. 147-150). FLORIDA STATE HORTICULTURAL SOCIETY.
- Obreza, T. A., Rouse, R. E., & Morgan, K. T. (2008). Managing phosphorus for citrus yield and fruit quality in developing orchards. HortScience, 43(7), 2162-2166.
- Obreza, T. A. (2001). Effects of P and K fertilization on young citrus tree growth. University of Florida Cooperative Extension Service, Institute of Food and Agricultural Sciences, EDIS.
- Obreza, T. A. (2003). Importance of potassium in a Florida citrus nutrition program. Better crops, 87(1), 19-22.
- Obreza, T. A., & Ozores-Hampton, M. (2000, January). Management of organic amendments in Florida citrus production systems. In Proceedings-Soil and Crop Science Society of Florida (Vol. 59, pp. 22-26).
- Obreza, T., Parsons, L., & Morgan, K. (2006). Nitrogen Fertilizer Sources: What does the future hold for citrus producers?. University of Florida Institute of Food and Agricultural Sciences. Published: Feb.
- Quaggio, J. A., Mattos Junior, D., & Boaretto, R. M. (2011). Sources and rates of potassium for sweet orange production. Scientia Agricola, 68(3), 369-375.
- Quaggio, J. A., Cantarella, H., & Van Raij, B. (1998). Phosphorus and potassium soil test and nitrogen leaf analysis as a base for citrus fertilization. Nutrient Cycling in Agroecosystems, 52(1), 67-74.
- Quaggio, J. A., Mattos Jr, D., Cantarella, H., Almeida, E. L. E., & Cardoso, S. A. B. (2002). Lemon yield and fruit quality affected by NPK fertilization. Scientia Horticulturae, 96(1-4), 151-162.
- Rabe, E. (1994). Yield benefits associated with pre-blossom low-biuret urea sprays on Citrus spp. Journal of horticultural science, 69(3), 495-500.
- Roy, W. R., & Gardner, F. E. (1945). Seasonal absorption of nutrient ions by orange trees in sand culture. In Proceedings of the Florida State Horticultural Society (Vol. 58, pp. 25-36).
- Schumann, A. W., Hostler, K. H., Buchanon, S. H. E. R. R. I. E., & Zaman, Q. A. M. A. R. (2006). Relating citrus canopy size and yield to precision fertilization. In Proceedings of Florida State Horticultural Society (Vol. 119, pp. 148-154).
- Shirgure, P. S., Ram, L., Marathe, R. A., & Yadav, R. P. (1999). EFFECT OF NITROGEN FERTIGATION ON VEGETATIVE CROWTH AND LEAF NUTRIENT CONTENT OF ACID LIMIE. Indian J. Soil Cons, 27(1), 45-49.
- Shirgure, P. S., & Srivastava, A. K. (2013). Plant growth, leaf nutrient status, fruit yield and quality of Nagpur mandarin (Citrus reticulate Blanco) as influenced by potassium (K) fertigation with four potash fertilizer sources. Scientific Journal of Crop Science, 2(3), 36-42.
- Smith, P. F. (1975). Calcium requirements of citrus. Communications in Soil Science and Plant Analysis, 6(3), 245-260.
- Smith, P. F. (1957). Studies on the Growth of Citrus Seedlings with Different Forms of Nitrogen in Solution Cultures. Plant physiology, 32(1), 11.
- Sobrinho, J. T. (1992). Magnesium influences on fruit yield and quality of “Valencia” sweet orange on Rangpur lime. In Proc. Int. Soc. Citriculture (Vol. 633, p. 637).
- Srivastava, A. K. (Ed.). (2012). Advances in citrus nutrition. Springer Science & Business Media.
- Srivastava, A. K. (2013). Nutrient management in Nagpur mandarin: Frontier developments. Journal of Agricultural Science, 2(1), 1-14.
- Srivastava, A. K., Singh, S., & Marathe, R. A. (2002). Organic citrus: soil fertility and plant nutrition. Journal of Sustainable Agriculture, 19(3), 5-29.
- Srivastava, A. K., Kohli, R. R., & Huchche, A. D. (1998). Relationship of leaf K and forms of soil K at different growth stages of Nagpur mandarin. JOURNAL-INDIAN SOCIETY OF SOIL SCIENCE, 46, 245-248.
- Srivastava, A. K., & Singh, S. (2003). FOLIAR FERTIUZATION IN CITRUS~ A REVIEW.
- Srivastava, A. K. (2009). Integrated nutrient management: Concept and application in citrus. Citrus II. Tree For Sci Biotechnol, 3, 32-58.
- Storey, R., & Leigh, R. A. (2004). Processes modulating calcium distribution in citrus leaves. An investigation using X-ray microanalysis with strontium as a tracer. Plant Physiology, 136(3), 3838-3848.
- Syversten, J. P., & Jifon, J. L. (2001). Frequent fertigation does not affect citrus tree growth, fruit yield, nitrogen uptake, and leaching losses. In Proceedings of the... annual meeting of the Florida State Horticultural Society. Florida State Horticultural Society.
- Trolove, S., Reid, J., Pyle, K., & Hall, W. INVESTIGATING THREE METHODS FOR IMPROVING MAGNESIUM NUTRITION OF CITRUS GROWN ON YOUNG SEDIMENTARY SOILS.
- Weinert, T. L., Thompson, T. L., White, S. A., & Maurer, M. A. (2002). Nitrogen fertigation of young navel oranges: Growth, N status, and uptake of fertilizer N. HortScience, 37(2), 334-337.
- Willis, L. E., Davies, F. S., & Graetz, D. A. (1990). Fertilization, nitrogen leaching and growth of young'Hamlin'orange trees on two rootstocks. In Proceedings of the Florida State Horticultural Society (Vol. 103, pp. 30-37).
- Yaseen, M., & Ahmad, M. (2010). Nutrition management in citrus: effect of multinutrients foliar feeding on the yield of kinnow at different locations. Pak. J. Bot, 42(3), 1863-1870.
- Zekri, M., & Obreza, T. (2013). Magnesium (Mg) for Citrus Trees. University of Florida. IFAS Extension.
- Zhang, M., Alva, A. K., Li, Y. C., & Calvert, D. V. (1996). Root distribution of grapefruit trees under dry granular broadcast vs. fertigation method. Plant and Soil, 183(1), 79-84.