Citrusbomen zijn in de afgelopen eeuwen vooral gekweekt in zeer hete en droge gebieden. Citrusbomen zijn hierdoor zeer goed in staat om uit droge gronden toch nog water op te nemen en om te voorkomen dat er te veel water uit hun bladeren verdampt. Helaas zijn ze vrijwel niet aangepast aan het leven in zeer natte gronden, waardoor het leven in slecht gedraineerde plantenbak soms zwaar kan zijn voor een citrusboom. In dit artikel vertellen we eerst wat meer over de reden waarom citrusbomen zo gevoelig zijn voor een te natte bodem en daarna vertellen we wanner en hoeveel je een citrusboom het beste water kan geven.
Te natte grond voorkomen
Wanneer de grond waarin de citrusboom is geplant te nat wordt, dan wordt vrijwel alle lucht uit de grond geduwd. De wortels van een citrusboom kunnen hierdoor geen zuurstof opnemen, waardoor de cellen in de wortels letterlijk stikken. Hierdoor zijn de wortels slechter in staat om de rest van de citrusboom van water en voedingsstoffen te voorzien. Ook gebeurt het vaak dat vervelende ziekteverwekkers, zoals Phytophthora, de wortels van een citrusboom binnen dringen nadat de grond rondom de wortels te nat is geweest. Dit komt, omdat de weerstand van de wortels door het zuurstofgebrek omlaag gaat.
Om te voorkomen dat de wortels van een citrusboom te lang nat blijven is het allereerst belangrijk om een plantenbak te kiezen waaruit overtollig water makkelijk kan wegstromen. Verder is het ook aan te raden om zelf je eigen citruspotgrond te mixen, zodat je er voor kunt zorgen dat de helft van de potgrond uit zand bestaat. Door de toevoeging van zand houdt de grond minder water vast, waardoor de kans kleiner is dat de wortels van de citrusboom beschadigd raken.
Een bodemvochtigheidsmeter gebruiken
Wanneer een citrusboom in een goed drainerende plantenbak staat die gevuld is met potgrond die weinig water vast houdt, dan is de kans dat de wortels van een citrusboom beschadigen of ziek worden door een teveel aan water in de grond klein. Om verder te voorkomen dat citrusbomen te veel water krijgen, is het aan te raden om met een bodemvochtigheidsmeter te werken. In een plantenbak lijkt het namelijk al snel dat de bovenste grondlaag droog is, terwijl de grond dieper in de plantenbak eigenlijk nog vochtig is. Door een meter te gebruiken die de vochtigheid van de grond meet in het gebied waar de meeste wortels groeien, voorkom je dat de citrusboom water krijgt op het moment dat dit eigenlijk nog niet nodig is.
De beste vochtigheidsmeter die je kunt gebruiken is een tensiometer. De manier waarop een tensiometer de vochtigheid van de grond bepaald komt overeen met de manier waarop de wortels van een citrusboom de vochtigheid van de grond ervaart. Om de vochtigheid van de grond rondom de meeste wortels van een citrusboom te bepalen, kun je het beste een tensiometer van 20 tot 30 centimeter lang gebruiken, zoals de Stelzner Tensiometer Classic 20 cm of de Blumat Tensiometer Standard 30 cm. De wortels die de meeste water en voedingsstoffen opnemen groeien namelijk in de bovenste 20 tot 40 centimeter van de grond, afhankelijk van de grootte van de citrusboom. In het artikel “ Tensiometers: Aankoop, installatie, plaatsing en onderhoud” kun je meer lezen over het gebruik van een tensiometer.
Wanneer je een tensiometer te duur of te complex vindt, dan kun je ook met een digitale bodemvochtigheidsmeter werken. Deze zijn vaak iets goedkoper, maar de kwaliteit is soms wisselend. Bij het kiezen van een digitale bodemvochtigheidsmeter is het vooral belangrijk om te kijken naar een meter die niet alleen aangeeft “nat”, “goed” en “droog”, maar ook kan aangeven is bijvoorbeeld een percentage. Een voorbeeld van een van kant-en-klare bodemvochtigheidsmeters die de vochtigheid in een numerieke waarde geven is de Ecowitt sensor, Daarnaast kun je ook je eigen bodemvochtigheidsmeter bouwen. Voor meer informatie hierover kun je op de pagina van “De Programmeerbare Plantenkas” kijken.
Om de waardes die een tensiometer of een digitale bodemvochtigheidsmeter beter te begrijpen, kun je eenmalig een testje doen om te bepalen welke waardes bij welke vochtigheid horen. Doe dit wel alleen wanneer de citrusboom in een zeer goed drainerende plantenbak gevuld met een poreuze, waterdoorlatende plantenbak is gevuld. Het testje begint namelijk met de citrusboom eenmalig veel water te geven, zodat de grond echt drassig nat is. De waarde die de meter kort na het water geven aan geeft, is het maximum dat je kunt verwachten.
Om de waarde die bij de veldcapaciteit hoort te bepalen wacht je tot er geen water meer uit de drainage gaten druppelt. Als het goed is zou dit binnen een paar uur moeten stoppen. De veldcapaciteit is namelijk het punt waarop er zowel voldoende water als lucht in de grond zit.
Verder zou je nog kunnen kijken wat de waarde is op het moment dat de blaadjes wat slapper worden. Het punt waarop dit gebeurt heet het permanente verwelking punt, en geeft het moment aan dat er zo weinig water in de grond zit dat de citrusboom geen water meer uit de grond kan halen. Bij een gezonde citrusboom kan het zijn dat de droogste waarde van de bodemvochtigheidsmeter te hoog is om het permanente verwelkingspunt te bereiken, omdat citrusbomen zeer goed bestand zijn tegen droogte.
Een waterlont gebruiken
Een alternatieve manier om citrusbomen van voldoende water te voorzien, is door met een waterlont te werken. Een waterlont is een simpel stukje absorberend touw, bijvoorbeeld een dikke, katoenen veter, die aan de ene kant in de grond van de citrusboom zit en aan de andere kant in een bak met water.
Het voordeel van een waterlont is dat het bijna onmogelijk is om te veel water te geven. De grond waarin de citrusboom staat zuigt als het ware aan de waterlont. Als de grond heel nat is, omdat je bijvoorbeeld net een dosis verdunde vloeibare plantenvoeding hebt gegeven, dan is de zuigkracht van de grond op de waterlont nihil. Er stroomt dan geen water van de waterbak naar de grond van de citrusboom. Als de grond begint op te drogen, dan neemt de zuigkracht op de waterlont toe. Hierdoor wordt er water van de bak met water in de grond gezogen. Ondanks dat de waterlont erg “lowtech” is en heel goedkoop is, is het dus toch een heel geavanceerd systeem dat de hoeveelheid water die aan de citrusboom wordt gegeven helemaal af stemt op de behoefte van de citrusboom.
Er zijn twee dingen die de werking van de waterlont kunnen hinderen. Ten eerste is het belangrijk om te voorkomen dat de bak met water leeg raakt. Doordat de waterlont precies genoeg water geeft, kan de grond snel uitdrogen als de waterbak voor een langere tijd leeg staat. Vooral bij citrusbomen die vruchten aan het ontwikkelen zijn kan dit ervoor zorgen dat het tekort aan water ervoor zorgt dat er extra veel onrijpe vruchten van de citrus afvallen.
Ten tweede kunnen algen de werking van de waterlont verstoren. Algen kunnen de poriën van de waterlont verstoppen, waardoor de waterlont geen water meer van de waterbak naar de citrusboom kan vervoeren. Om algen te voorkomen is het belangrijk dat de waterbak wordt afgeschermd van zonlicht. Dit kan door een ondoorzichtige waterbak te gebruiken of de waterbak bijvoorbeeld te verven. Ook kan het helpen om de waterlont door een ondoorzichtige buis te rijgen, zodat het stuk lont dat tussen de waterbak en de plantenbak loopt donker blijft. Als er toch algen in de waterbak groeien, dan kun je de waterbak het beste goed schoonmaken en de waterlont vervangen door een nieuwe lont.
Jonge citrusbomen
De citrusbomen die je in het tuincentrum koopt zijn meestal 1 tot 2 jaar geleden gestekt. Een gestekte citrusboom is pas “volwassen” als hij 6 tot 10 jaar oud is. Het is daarom aan te raden om een citrusboom de eerste vier jaar na aankoop te behandelen alsof het een jonge citrusboom is.
Bij de verzorging van een jonge citrusboom ligt de focus vooral op de ontwikkeling van een gezond wortelstelsel en een volle kroon met veel bladeren. In de periode dat je een citrusboom als een jonge boom verzorgt, zal de plant meestal wel bloemen en zelfs een enkele vrucht krijgen, maar dit zou niet de focus moeten zijn als je wilt dat de plant vele jaren mee gaat. Op de lange termijn zal een citrusboom die in de eerste jaren een goed wortelstelsel en een volle bladerkroon heeft ontwikkeld meer vruchten produceren en beter bestand zijn tegen omgevingsstress, plagen en ziektes.
Bij het water geven van jonge citrusbomen is het doel om ervoor te zorgen dat de citrusboom altijd voldoende, en nooit te weinig of te veel water krijgt. Het punt waarop er voldoende, maar niet te veel, water in de bodem zit wordt de veldcapaciteit genoemd. Wanneer de vochtigheid van de grond op veld capaciteit is, dan kunnen de wortels van de citrusboom makkelijk water naar binnen zuigen en zit er voldoende zuurstof in de grond zodat de wortels kunnen ademen. Wanneer je een tensiometer gebruikt, dan geeft deze 10 tot 20 hPa of cBar aan als de grond op veldcapaciteit is. Bij een digitale bodemvochtigheidsmeter zou de waarde ergens tussen de 15 en 55% moeten liggen. De exacte waarde die een tensiometer of digitale bodemvochtigheidsmeter aangeeft bij op het punt van de veldcapaciteit hangt af van de samenstelling van de grond. Het is daarom aan te raden om het testje dat onder het kopje “Een bodemvochtigheidsmeter gebruiken” uit te voeren.
Volwassen citrusbomen
Als een citrusboom 6 tot 10 jaar oud is, dan is hij meestal volwassen. Dit betekent dat de citrusboom een kroon vol takken en bladeren heeft en een groot en sterk vertakt wortelstelsel bezig. Samen zorgen de bladeren en het wortelstelsel ervoor dat de citrusboom voldoende water en voedingsstoffen kan opnemen om veel fruit te produceren. Om veel vruchten te krijgen heeft een citrusboom namelijk veel energie, dat wordt aangemaakt tijdens het fotosyntheseproces in de bladeren, en veel voedingsstoffen, die uit de grond worden opgezogen door de wortels, nodig.
Voordat een citrusboom vruchten krijgt, moet de citrusboom eerst gaan bloeien. Meestal gebeurt dit vanzelf, maar soms heeft een citrusboom een extra zetje nodig om uitbundig te kunnen bloeien. Dit zetje kun je geven in de vorm van droogte. Wanneer een citrusboom voor een langere tijd droogte ervaart, dan wordt het overlevingsmechanisme aan gezet. De hormonen die de plant hierdoor produceert, zorgen ervoor dat de citrusboom gaat bloeien op het moment dat er weer voldoende water is. Aangezien de citrusboom stress zal ervaren door de droogte, is het uiterst belangrijk dat je dit alleen doet wanneer de citrusboom volwassen is en het afgelopen half jaar zeer gezond is geweest. Citrusbomen die te jong zijn, een tijd slecht zijn verzorgd of die pas last hebben gehad van een ziekte of van een insecten plaag kunnen permanent beschadigen door langdurige droogte.
Om de bloei te stimuleren laat je de citrusboom uitdrogen tot de bladeren net iets slapper beginnen te worden. Vanaf dat punt zorg je ervoor dat de grond een maand lang niet natter, maar ook zeker niet droger wordt. Dit kun je het beste doen door de waarde die de tensiometer of de bodemvochtigheidsmeter aangeeft op het punt te houden waarop de blaadjes net iets slapper begonnen te worden. Het is erg belangrijk dat je de citrusboom alleen gecontroleerd laat opdrogen als je er zeker van bent dat je elke dag wat tijd en aandacht aan de citrusboom kunt besteden.
Na de citrusboom een maand gecontroleerd te hebben laten uitdrogen, kun je de citrusboom weer water geven tot de veldcapaciteit is bereikt. Vanaf dit moment zorg je ervoor dat de grond weer op veldcapaciteit blijft tot na de oogst. Op die manier kan de citrusboom makkelijk water en voedingsstoffen uit de grond halen, waardoor de citrusvruchten goed kunnen groeien en een goede smaak krijgen. Door ervoor te zorgen dat de vochtigheid van de bodem tijdens de ontwikkeling van de citrusvruchten constant blijft, voorkom je dat de vruchten barsten voordat ze rijp zijn. Om de gezondheid van de citrusboom te waarborgen is het aan te raden om twee jaar te wachten voordat je de bloei weer gaat stimuleren door een maand van gecontroleerde droogte.
Vragen en opmerkingen
Het kweken van citrusbomen gaat meestal goed, maar soms zit er ook wel eens wat tegen. Mocht je een vraag hebben over jouw citrusboom, dan zullen wij deze zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. Je kunt je vragen onderaan deze pagina stellen, via het Disqus gastenboek. Om naar het Disqus formulier te gaan, klik je op de “Stel een vraag!”-knop hieronder.
Bronnen en verder lezen
- Abbott, C. E. (1936). CITRUS FRUIT BUDS AND SOME FACTORS INFLUENCING THEIR DIFFERENTIATION. Florida State Horticultural Society, 45 - 49.
- Agustí, J., Zapater, M., Iglesias, D. J., Cercós, M., Tadeo, F. R., & Talón, M. (2007). Differential expression of putative 9-cis-epoxycarotenoid dioxygenases and abscisic acid accumulation in water stressed vegetative and reproductive tissues of citrus. Plant Science, 172(1), 85-94.
- Albrigo, L. G. CLIMATIC EFFECTS ON FLOWERING, FRUIT SET AND QUALITY OF CITRUS–A REVIEW.
- Arbona, V., Iglesias, D. J., Jacas, J., Primo-Millo, E., Talon, M., & Gómez-Cadenas, A. (2005). Hydrogel substrate amendment alleviates drought effects on young citrus plants. Plant and Soil, 270(1), 73-82.
- Ávila, C., Guardiola, J. L., & Nebauer, S. G. (2012). Response of the photosynthetic apparatus to a flowering-inductive period by water stress in Citrus. Trees, 26(3), 833-840.
- Beniwal, R. K., Soni, M. L., Yadava, N. D., Prakash, C., & Talwar, H. S. (2006). Effect of irrigation scheduling on moisture and salt distribution and growth of Kagji lime under drip irrigation in arid Rajasthan. Annals of Arid Zone, 45(2), 169.
- Bevington, K. B., & Castle, W. S. (1985). Annual root growth pattern of young citrus trees in relation to shoot growth, soil temperature, and soil water content. Journal of the American Society for Horticultural Science, 110(6), 840-845.
- Ballester, C., Castel, J., Intrigliolo, D. S., & Castel, J. R. (2011). Response of Clementina de Nules citrus trees to summer deficit irrigation. Yield components and fruit composition. Agricultural Water Management, 98(6), 1027-1032.
- Barbera, G., & CARThll, F. (1988). Effects of Different Levels of Water Stress OJ Yield and Quality of Lemon Trees.
- Castel, J. R., Bautista, I., Ramos, C., & Cruz, G. (1987). Evapotranspiration and irrigation effeciency of mature orange orchards in Valencia (Spain). Irrigation and Drainage systems, 1(3), 205-217.
- Castel, J. R., & Buj, A. (1990). Response of Salustiana oranges to high frequency deficit irrigation. Irrigation Science, 11(2), 121-127.
- Cary, P. R. (1982). Soil management factors affecting growth and yield of citrus trees. In Proceedings of the International Society of Citriculture/[International Citrus Congress, November 9-12, 1981, Tokyo, Japan; K. Matsumoto, editor]. Shimizu, Japan: International Society of Citriculture, 1982-1983.
- Castle, W. S., & Krezdorn, A. H. (1977). Soil water use and apparent root efficiencies of citrus trees on four rootstocks. Journal American Society for Horticultural Science.
- Chang, Y. C., Chang, Y. S., & Lin, L. H. (2015). Response of shoot growth, photosynthetic capacity, flowering, and fruiting of potted ‘Nagami’kumquat to different regulated deficit irrigation. Horticulture, Environment, and Biotechnology, 56(4), 444-454.
- Chartzoulakis, K., Michelakis, N., & Stefanoudaki, E. (1999). Water use, growth, yield and fruit quality of'Bonanza'oranges under different soil water regimes. Advances in Horticultural Science, 6-11.
- Chica, E. J., & Albrigo, L. G. (2013). Cool temperature and water deficit interact during floral induction in citrus. In Proceedings of the Florida State Horticultural Society (Vol. 126, pp. 45-50).
- Chica, E. J., & Albrigo, L. G. (2013). Expression of flower promoting genes in sweet orange during floral inductive water deficits. Journal of the American Society for Horticultural Science, 138(2), 88-94.
- Coelho, E. F., Santos, D. B. D., & de Azevedo, C. A. (2007). Sensor placement for soil water monitoring in lemon irrigated by micro sprinkler. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambie ntal, 11(1), 46-52.
- Creighton, J., Sleeper, D. A., & Hubbard, C. (1989). Tensiometers for irrigation scheduling in a Florida citrus grove. HortScience, 20, 1078-1080.
- Conesa, M. R., García-Salinas, M. D., José, M., Fernández-Trujillo, J. P., Domingo, R., & Pérez-Pastor, A. (2014). Effects of deficit irrigation applied during fruit growth period of late mandarin trees on harvest quality, cold storage and subsequent shelf-life. Scientia Horticulturae, 165, 344-351.
- Davenport, T. L. (1990). Citrus flowering. Horticultural Reviews, 12, 349-408
- Davenport, T. L. (2003). Management of flowering in three tropical and subtropical fruit tree species. HortScience, 38(7), 1331-1335.
- Devi, H. L., Sarkar, S. K., Dhanabati, L., & Majhi, D. (2011). Flushing–flowering behavior and regulation in acid lime–A critical review and research interventions. Journal of Crop and Weed, 7(2), 87-90.
- Dornelas, M. C., Camargo, R. L. B., Figueiredo, L. H. M., & Takita, M. A. (2007). A genetic framework for flowering-time pathways in Citrus spp. Genetics and Molecular Biology, 30(3), 769-779.
- García-Tejero, I., Romero-Vicente, R., Jiménez-Bocanegra, J. A., Martínez-García, G., Durán-Zuazo, V. H., & Muriel-Fernández, J. L. (2010). Response of citrus trees to deficit irrigation during different phenological periods in relation to yield, fruit quality, and water productivity. Agricultural Water Management, 97(5), 689-699.
- García-Tejero, I., Durán-Zuazo, V. H., Muriel-Fernández, J. L., Martínez-García, G., & Jiménez-Bocanegra, J. A. (2011). Benefits of low-frequency irrigation in citrus orchards. Agronomy for sustainable development, 31(4), 779.
- García-Tejero, I., & Muriel-Fernández, J. L. (2011). Long-term impact of sustained-deficit irrigation on yield and fruit quality in sweet orange cv. Salustiana (SW Spain). Comunicata Scientiae, 2(2), 76-84.
- García-Tejero, I. F., Durán-Zuazo, V. H., Arriaga, J., & Muriel-Fernández, J. L. (2012). Relationships between trunk-and fruit-diameter growths under deficit-irrigation programmes in orange trees. Scientia horticulturae, 133, 64-71.
- Gasque, M., Granero, B., Pastor, J. T., & Altozano, P. G. (2010). Regulated deficit irrigation effects on yield, fruit quality and vegetative growth of Navelina citrus trees. Spanish journal of agricultural research, (2), 40-51.
- Gasque, M., Martí, P., Granero, B., & González-Altozano, P. (2016). Effects of long-term summer deficit irrigation on ‘Navelina’citrus trees. Agricultural Water Management, 169, 140-147.
- Goldschmidt, E. E. (1999). Carbohydrate supply as a critical factor for citrus fruit development and productivity. HortScience, 34(6), 1020-1024.
- Goldberg-Moeller, R., Shalom, L., Shlizerman, L., Samuels, S., Zur, N., Ophir, R., ... & Sadka, A. (2013). Effects of gibberellin treatment during flowering induction period on global gene expression and the transcription of flowering-control genes in Citrus buds. Plant science, 198, 46-57.
- Gomes, M. D. M. D. A., Lagôa, A. M. M. A., Medina, C. L., Machado, E. C., & Machado, M. A. (2004). Interactions between leaf water potential, stomatal conductance and abscisic acid content of orange trees submitted to drought stress. Brazilian Journal of Plant Physiology, 16(3), 155-161.
- HAAS, A. (1942). Soil Moisture Range and the Growth of Young Lemon and Avocado Plants. Soil moisture range and the growth of young lemon and avocado plants.
- Hondebrink, M. A., Cammeraat, L. H., & Cerdà, A. (2017). The impact of agricultural management on selected soil properties in citrus orchards in Eastern Spain: A comparison between conventional and organic citrus orchards with drip and flood irrigation. Science of the Total Environment, 581, 153-160.
- Iglesias, D. J., Cercós, M., Colmenero-Flores, J. M., Naranjo, M. A., Ríos, G., Carrera, E., ... & Talon, M. (2007). Physiology of citrus fruiting. Brazilian Journal of Plant Physiology, 19(4), 333-362.
- Iglesias, D. J., Tadeo, F. R., Primo-Millo, E., & Talon, M. (2003). Fruit set dependence on carbohydrate availability in citrus trees. Tree physiology, 23(3), 199-204.
- Iwasaki, M., Nishikawa, F., & Fukamachi, H. (2019). Sheet-mulching Cultivation Promotes the Number of Floral Buds via Up-regulation of Citrus Flowering Locus T Expression in Two Citrus Cultivars,‘Haraguchi-wase’(Citrus unshiu Marcow.) and ‘Harehime’(C. spp.). The Horticulture Journal, UTD-017.
- IWASAKI, N., NAKANO, Y., SUZUKI, K., & MOCHIZUKI, A. (2017). Relationships between the Number of First-Flush Flowers and Leaf Water Potential or Leaf ABA Content Affected by Varying Degrees of Water Stress in Meiwa Kumquat (Fortunella crassifolia Swingle). Environmental Control in Biology, 55(2), 59-64.
- Koshita, Y., Takahara, T., Ogata, T., & Goto, A. (1999). Involvement of endogenous plant hormones (IAA, ABA, GAs) in leaves and flower bud formation of satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc.). Scientia Horticulturae, 79(3-4), 185-194.
- Koshita, Y., & Takahara, T. (2004). Effect of water stress on flower-bud formation and plant hormone content of satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc.). Scientia horticulturae, 99(3-4), 301-307.
- Koo, R. C. J. (1975). Water requirements of citrus and response to supplemental irrigation. Proceedings of the Second International Citrus Short Course: Water Relations.
- Kuraoka, T., Matsumoto, K., Kikuchi, T., & Watanabe, J. (1957). Fundamental Investigations on the Irrigation of Citrus Trees. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science, 26(2), 83-94.
- Lado, J., Gambetta, G., & Zacarias, L. (2018). Key determinants of citrus fruit quality: Metabolites and main changes during maturation. Scientia Horticulturae, 233, 238-248.
- Lombard, P. B., Stolzy, L. H., Garber, M. J., & Szuszkiewicz, T. E. (1965). Effects of Climatic Factors on Fruit Volume Increase and Leaf Water Deficit of Citrus in Relation to Soil Suction 1. Soil Science Society of America Journal, 29(2), 205-208.
- Melgar, J. C., Schumann, A. W., & Syvertsen, J. P. (2010). Fertigation frequency affects growth and water and nitrogen use efficiencies of swingle citrumelo citrus rootstock seedlings. HortScience, 45(8), 1255-1259.
- Marler, T. E., & Davies, F. S. (1990). Microsprinkler Irrigation and Growth of YoungHamlin'Orange Trees. Journal of the American Society for Horticultural Science, 115(1), 45-51.
- Malik, N. S., Perez, J. L., & Kunta, M. (2015). Inducing Flushing in Citrus Cultivars and Changes in Polyphenols Associated With Bud Break and Flowering. Journal of Horticulture, 1-7.
- Melgar, J. C., Dunlop, J. M., Albrigo, L. G., & Syvertsen, J. P. (2010). Winter drought stress can delay flowering and avoid immature fruit loss during late-season mechanical harvesting of ‘Valencia’oranges. HortScience, 45(2), 271-276.
- Mishra, S., & Dash, D. K. (2018). Reproductive biology of Citrus aurantifolia CV Kuliana Lime under east and south east coastal plain zone of Odisha. IJCS, 6(2), 3556-3561. Chicago
- Morgan, K. T., Zotarelli, L., & Dukes, M. D. (2010). Use of irrigation technologies for citrus trees in Florida. HortTechnology, 20(1), 74-81.
- Navarro, J. M., Botía, P., & Pérez-Pérez, J. G. (2015). Influence of deficit irrigation timing on the fruit quality of grapefruit (Citrus paradisi Mac.). Food chemistry, 175, 329-336.
- Nel, D. J., & Bennie, A. T. P. (1984). Soil factors affecting tree growth and root development in a citrus orchard. South African Journal of Plant and Soil, 1(2), 39-47.
- Neves, D. M., da Hora Almeida, L. A., Santana-Vieira, D. D. S., Freschi, L., Ferreira, C. F., dos Santos Soares Filho, W., ... & da Silva Gesteira, A. (2017). Recurrent water deficit causes epigenetic and hormonal changes in citrus plants. Scientific reports, 7(1), 13684.
- Nakajima, Y., Susanto, S., & Hasegawa, K. (1993). Influence of water stress in autumn on flower induction and fruiting in young pomelo trees (Citrus grandis (L.) Osbeck). Journal of the Japanese Society for Horticultural Science, 62(1), 15-20.
- Nishikawa, F., Endo, T., Shimada, T., Fujii, H., Shimizu, T., Omura, M., & Ikoma, Y. (2007). Increased CiFT abundance in the stem correlates with floral induction by low temperature in Satsuma mandarin (Citrus unshiu Marc.). Journal of experimental botany, 58(14), 3915-3927.
- Nishikawa, F., Iwasaki, M., Fukamachi, H., Nonaka, K., Imai, A., & Endo, T. (2011). Seasonal changes of citrus FLOWERING LOCUS T gene expression in kumquat. Bull Natl Inst Fruit Tree Sci, 12, 27-32.
- Nishikawa, F. (2013). Regulation of floral induction in citrus. Journal of the Japanese Society for Horticultural Science, 82(4), 283-292.
- Obreza, T. A., Pitts, D. J., Parsons, L. R., Wheaton, T. A., & Morgan, K. T. (1997). Soil water-holding characteristic affects citrus irrigation scheduling strategy. In PROCEEDINGS-FLORIDA STATE HORTICULTURAL SOCIETY (Vol. 110, pp. 36-38). FLORIDA STATE HORTICULTURAL SOCIETY.
- Panigrahi, P., Srivastava, A. K., & Huchche, A. D. (2012). Effects of drip irrigation regimes and basin irrigation on Nagpur mandarin agronomical and physiological performance. Agricultural Water Management, 104, 79-88.
- Panigrahi, P., Sharma, R. K., Hasan, M., & Parihar, S. S. (2014). Deficit irrigation scheduling and yield prediction of ‘Kinnow’mandarin (Citrus reticulate Blanco) in a semiarid region. Agricultural water management, 140, 48-60.
- Panigrahi, P., & Srivastava, A. K. (2016). Effective management of irrigation water in citrus orchards under a water scarce hot sub-humid region. Scientia Horticulturae, 210, 6-13.
- Pérez-Pérez, J. G., Romero, P., Navarro, J. M., & Botía, P. (2008). Response of sweet orange cv ‘Lane late’to deficit-irrigation strategy in two rootstocks. II: Flowering, fruit growth, yield and fruit quality. Irrigation Science, 26(6), 519.
- Pérez-Pérez, J. G., Robles, J. M., & Botía, P. (2009). Influence of deficit irrigation in phase III of fruit growth on fruit quality in ‘lane late’sweet orange. Agricultural Water Management, 96(6), 969-974.
- Phadung, T., Krisanapook, K., & Phavaphutanon, L. (2011). Paclobutrazol, water stress and nitrogen induced flowering in ‘Khao Nam Phueng’pummelo. Kasetsart J.(Nat. Sci.), 45, 189-200.
- Qin, W., Assinck, F. B., Heinen, M., & Oenema, O. (2016). Water and nitrogen use efficiencies in citrus production: A meta-analysis. Agriculture, Ecosystems & Environment, 222, 103-111.
- Richards, L. A., & Huberty, M. R. (1941). Moisture studies under citrus using tensiometers. In Proc. Amer. Soc. Hort. Sci(Vol. 39, pp. 73-79).
- Romero, P., Navarro, J. M., Pérez-Pérez, J., García-Sánchez, F., Gómez-Gómez, A., Porras, I., ... & Botía, P. (2006). Deficit irrigation and rootstock: their effects on water relations, vegetative development, yield, fruit quality and mineral nutrition of Clemenules mandarin. Tree Physiology, 26(12), 1537-1548.
- Ruan, Y. L. (1993). Fruit set, young fruit and leaf growth of Citrus unshiu in relation to assimilate supply. Scientia Horticulturae, 53(1-2), 99-107.
- Shirgure, P. S., Srivastava, A. K., & Huchche, A. D. (2014). Water requirements in growth stages and effects of deficit irrigation on fruit productivity of drip irrigated Nagpur mandarin (Citrus reticulata Blanco). Indian Journal of Agricultural Sciences, 84(3), 317-22.
- Shirgure, P. S., Srivastava, A. K., & Huchche, A. D. (2016). Effect of drip irrigation scheduling on yield and quality of Nagpur mandarin (Citrus reticulata Blanco) fruits. Indian J. Hort, 73(1), 30-35.
- Silva, C. R. D., Folegatti, M. V., Silva, T. J. A. D., Alves Júnior, J., Souza, C. F., & Ribeiro, R. V. (2005). Water relations and photosynthesis as criteria for adequate irrigation management in'Tahiti'lime trees. Scientia Agricola, 62(5), 415-422.
- Smajstrla, A. G., & Koo, R. C. (1986). Use of tensiometers for scheduling of citrus trickle irrigation. In Proc. Florida State Hortic. Soc. (Vol. 99, pp. 51-56).
- Sánchez-Blanco, M. J., Torrecillas, A., Del Amor, F., & León, A. (1990). The water relations of Verna lemon trees from flowering to the end of rapid fruit growth. Biologia Plantarum, 32(5), 357.
- Southwick, S. M., & Davenport, T. L. (1986). Characterization of water stress and low temperature effects on flower induction in citrus. Plant physiology, 81(1), 26-29.
- Srivastava, A. K., Singh, S., & Huchche, A. D. (2000). An analysis on citrus flowering-A review. AGRICULTURAL REVIEWS-AGRICULTURAL RESEARCH COMMUNICATIONS CENTRE INDIA, 21(1), 1-15.
- Storey, R., & Treeby, M. T. (1999). Short-and long-term growth of navel orange fruit. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 74(4), 464-471.
- Smajstrla, A. G., Parsons, L. R., Aribi, K., & Velledis, G. (1985). Response of young citrus trees to irrigation. In Proc. Fla. State Hort. Soc (Vol. 98, pp. 25-28).
- Syvertsen, J. P., Smith Jr, M. L., & Allen, J. C. (1981). Growth rate and water relations of citrus leaf flushes. Annals of botany, 47(1), 97-105.
- Tisserat, B., Galletta, P. D., & Jones, D. (1990). In vitro flowering from Citrus limon lateral buds. Journal of plant physiology, 136(1), 56-60.
- Treeby, M. T., Henriod, R. E., Bevington, K. B., Milne, D. J., & Storey, R. (2007). Irrigation management and rootstock effects on navel orange [Citrus sinensis (L.) Osbeck] fruit quality. Agricultural water management, 91(1-3), 24-32.
- Wheaton, T. A., Whitney, J. D., Castle, W. S., Muraro, R. P., Browning, H. W., & Tucker, D. P. H. (1995). Citrus scion and rootstock, topping height, and tree spacing affect tree size, yield, fruit quality, and economic return. Journal of the American Society for Horticultural Science, 120(5), 861-870.
- Wheaton, T. A., Parsons, L. R., & Morgan, K. T. (2006). Simulating annual irrigation requirement for citrus on excessively drained soils. HortScience, 41(6), 1487-1492.
- Valiente, J. I., & Albrigo, L. G. (2004). Flower bud induction of sweet orange trees [Citrus sinensis (L.) Osbeck]: effect of low temperatures, crop load, and bud age. Journal of the American Society for Horticultural Science, 129(2), 158-164.
- Vellame, L. M., Júnior, F., Felisbino, E., & Coelho, R. D. (2015). Effect of partial soil wetting on transpiration, vegetative growth and root system of young orange trees. Scientia Agricola, 72(5), 377-384.
- Zapata-Sierra, A. J., & Manzano-Agugliaro, F. (2017). Controlled deficit irrigation for orange trees in Mediterranean countries. Journal of Cleaner Production, 162, 130-140.
- Zeevaart, J. A. (1976). Physiology of flower formation. Annual Review of Plant Physiology, 27(1), 321-348.